" Podróże po Polsce, porady podróżnicze, duża dawka praktycznej wiedzy, bezpieczeństwo w podróży i miejsca, które warto zobaczyć "

Preppera zapasy na trudne czasy

Przezorny zawsze ubezpieczony. To hasło bardzo dobrze opisuje ludzi, którzy gromadzą jedzenie na wypadek awaryjnej sytuacji. Własna piwniczka wypełniona sklepowymi produktami lub spiżarnia ze zrobionymi latem przetworami z pewnością dają poczucie bezpieczeństwa i zapewniają samowystarczalność, jeśli chodzi o pożywienie. Jak powinny wyglądać preppera zapasy na trudne czasy?

Po co gromadzić zapasy?

zapasy na trudne czasy
Kiszenie ogórków

Gromadzenie zapasów to jeden ze sposobów przygotowywania się prepperów na trudne czasy. Przez trudne czasy rozumiem nie tylko kryzys militarny lub ekonomiczny, lecz także nagłą utratę pracy, śmierć bliskiej osoby, kataklizmy pogodowe, pandemię i lockdown oraz wiele innych sytuacji, których wystąpienie w naszym świecie powinniśmy umieć przewidzieć. Zapasy, czy to w postaci kupionych w sklepie produktów, czy to samodzielnie zrobionych przetworów, uratują Cię w razie zagrożenia lub w przypadku osobistych zawirowań. Dlaczego warto zacząć gromadzić zapasy już dziś?

Z bardzo prostego powodu. Nigdy nie wiesz, co przytrafi Ci się w życiu, a w razie awaryjnej sytuacji nie chciałabyś i nie chciałbyś na szybko kompletować zapasów lub wyjadać resztki, a potem przymierać głodem, gdyby jednak zakupy w sklepie i zapełnianie spiżarki nie byłyby możliwe. Pewnie pamiętasz, gdy podczas pandemii w zastraszającym tempie zaczął znikać papier toaletowy. To samo stało się z żywnością. Robienie zakupów pod presją czasu lub w obawie, że nie zdążysz dotrzeć do domu na przykład przed kolejnym lockdownem lub godziną policyjną nie jest rozsądne. Dlaczego? Pomyśl: czy to, co włożysz do koszyka, będzie Ci odpowiadało pod kątem zapotrzebowania kalorycznego, zdrowotnego i smakowego? Mnie wydaję się, że nie.

Wejdź do sklepu dla podróżnika i kup kubek na biwak lub mapę z checklistą: https://sklep.jedzwpolske.pl/

Jak wybierać żywność?

Zapasy na trudne czasy najlepiej jest robić na podstawie następujących kryteriów:

  • termin przydatności do spożycia – kupuj produkty z jak najdłuższą datą, czyli na przykład: kasze, makarony, ryż, miód, herbatę, mięso w puszkach i racje wojskowe jako uzupełnienie menu;
  • kaloryczność i skład – w kryzysowej sytuacji trzeba starać się spożywać takie produkty, które wzmocnią organizm i dostarczą mu jak najwięcej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania;
  • wymienialność – zapasy preppera należy budować tak, aby produkty, których termin przydatności do spożycia się kończy, zjadać w pierwszej kolejności, a na ich miejsce wstawiać nowe z dłuższą datą;
  • miejsce – inaczej zapasy na trudne czasy będą wyglądały u preppera, który mieszka w bloku, a inaczej u preppera posiadającego dom na wsi lub działkę, przy czym ten pierwszy musi umieć wydzielić więcej przestrzeni z piwnicy lub szafy w przedpokoju;
  • metoda przygotowania – w trudnych czasach może zabraknąć prądu, gazu, wody, a nawet opału (o ile nie mieszkasz w pobliżu lasu) i w takiej sytuacji wybawieniem okaże się kuchenka turystyczna lub miejsce do rozpalenia ogniska na podwórku;
  • walory smakowe – kup to, co lubisz i wybieraj takie produkty, dzięki którym Twój posiłek w trudnych czasach będzie jak najbardziej urozmaicony.

Czy warto robić własne zapasy na trudne czasy?

zapasy na trudne czasy
Syrop z sosny

Myślę, że odpowiedź na to pytanie jest jasna. W końcu prepperzy uprawiają kawałek ziemi, mają poletka z warzywami i robią przetwory. Własna spiżarka przygotowana na zimę przyda się także na trudne czasy. Co może się w niej znaleźć? Kiszonki, suszone mięso i grzyby, dżemy, marynowane warzywa, kompoty. Jeżeli znasz przepisy na produkty lecznicze, które możesz przygotować z darów natury, to świetnie! Wykorzystaj to. Zrób na przykład syrop z mniszka lub pędów sosny. A czy warto posiadać własny ogród? Jasne, że tak. Drzewa i krzewy owocowe, warzywa i zioła dają Ci pełną niezależność, jeśli chodzi o dostęp do produktów bogatych w witaminy i minerały oraz posiadających prozdrowotne właściwości.

Sprawdź też, jak skompletować własną rację żywnościową:

Preppera zapasy na trudne czasy

Skoro wiesz, jak wybierać żywność, pora tę żywność kupić. Czy wiesz, że niektóre z tych produktów nie zepsują się nawet przez 30 lat? Dotyczy to zwłaszcza ryżu, makaronu i kaszy. Oto co warto mieć w swojej spiżarni:

  • produkty sypkie i suche: kasze, makarony, płatki owsiane, ryż, pieczywo chrupkie, sucharki;
  • suszone produkty: mięso, grzyby, owoce i warzywa;
  • konserwy, puszki, przetwory: mięso, sosy, owoce i warzywa;
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, imbir, zioła, cukier;
  • przekąski: batony energetyczne, krakersy, orzechy, gorzka czekolada;
  • napoje: kawa, herbata, alkohol;
  • dodatki: soda oczyszczona, proszek do pieczenia, oleje do smażenia, drożdże, ocet;
  • woda: dorosła osoba w ciągu dnia powinna spożywać około 1,5 litra wody.

Gdzie przechowywać zapasy?

zapasy preppera
Zapas produktów sypkich (ekspozycja w Skansenie Rzeki Pilicy)

O wiele więcej miejsca do przechowywania będzie miał perpper mieszający na wsi lub posiadający działkę na obrzeżach miasta. Prepper w bloku będzie musiał poupychać swoje zapasy w szafkach kuchennych, piwnicy, na pawlaczu lub w szafie w przedpokoju. Gdzie jeszcze można trzymać zapasy na trudne czasy? Garaż, spiżarnia i pomieszczenie gospodarcze również będą świetnymi miejscami do przechowywania żywności. W ziemiance można nie tylko przechowywać zapasy (dzięki niskiej temperaturze), lecz także schronić się w awaryjnej sytuacji. Pamiętaj też o piwnicy, której nie warto zagracać starymi meblami, tylko lepiej jest zabudować półkami na przetwory i skrzyniami na warzywa.

Jak przechowywać zapasy?

Ustawienie zapasów na półkach musi być dobrze przemyślane. Na brzegu półek i w łatwo dostępnych miejscach piwnicy lub szafki ustaw te produkty, których termin przydatności do spożycia jest krótki. Żywność w lżejszych i mniejszych opakowaniach włóż do szuflad; możesz wykorzystać też wysuwane metalowe kosze w garderobie. Skoro o wadze jedzenie rozmawiamy, to cięższe (puszki, butelki, duże worki) połóż na dół szafki. Pogrupuj produkty według ich konsystencji, częstotliwości używania i rodzaju posiłku. Dla ułatwienia odnalezienia konkretnego produktu zastosuj etykiety. Aby łatwiej Ci było kontrolować wszystkie zapasy, zrób szczegółową listę i wypisz na niej liczbę poszczególnych produktów, daty przydatności do spożycia lub daty przyrządzenia w przypadku własnych przetworów.

P. S. Prepperko, prepperze, jakie są Twoje zapasy na trudne czasy? Zostaw komentarz.

Dowiedz się, co zwiedzać w Polsce. Odbierz darmowe checklisty dla podróżnika.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z warunkami polityki prywatności i plików cookies (więcej informacji)
We respect your privacy
Podziel się

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany